Denken over … de EU

De EU, echt een thema om lang over te denken.

Niet mis met een Europese Unie. Maar laten we het wel simpel houden, monetaire unie, geen probleem, daar hebben alle Europeanen wel belang bij neem ik aan.

Waar ik dan wel wakker van lig is het ondoorzichtige van de politieke unie, waarom nou geheime verhandelingen over verdragen? Afstemmingen in het EP die anoniem zijn? Pardon? Was het nu de bedoeling om een democratisch systeem op te zetten of niet?

De steeds grotere drang om steeds meer macht over te hevelen naar Brussel, pffff.. Waarom? Wordt er in Brussel gedacht dat de soevereine landen niet in staat zijn om hun eigen zaakjes op orde te houden? Of kunnen ze het zoveel beter? Als ze het al beter kunnen (wat ik sterk betwijfel) laat het dan bij een adviserende rol, probeer niet gelijk je wil op te leggen. Het werkt al eeuwen goed op deze manier (van enkele oorlogen afgezien), dus waarom nu het wiel opnieuw willen uitvinden. Oh ik snap het natuurlijk wel, de macht is verlokkend, maar we hebben uit de geschiedenis geleerd dat grote macht nooit goed gaat.

Maar goed, onze eigen Nederlandse politiek zal natuurlijk weer tegen de wil van de Nederlanders, beetje bij beetje, de macht aan Brussel geven. En dat dat gebeurt is wel duidelijk geweest bij het referendum dat is gehouden in 2005. We hebben massaal NEE gezegd. Toegegeven, dat verdrag is er niet doorgedrukt, ze hebben het verdrag een beetje aangepast, of nee beter gezegd, anders verwoord, en onze politiek leiders hebben het ditmaal zonder referendum goedgekeurd.

Het mag wel duidelijk zijn, voor mij dus nee tegen de Europese Unie als het op deze manier moet.

Niet meer teveel aan denken…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.